Sütemények a világ körül
Az emberi kultúrák rendkívül sokszínűek, több tekintetben különböztek és különböznek egymástól. Bár éket vernek közénk a századok és a kilométerek, mégis vannak közös pontok, melyek mindenhol megtalálhatók.
A kultúrának természetesen több szegmense van, így több irányba is el lehet indulni. Amennyiben a gasztronómia felől közelítünk, az egyik ilyen közös pontot a sütemények jelentik. Úgy tűnik, az emberiség kollektíven osztozik az édesség iránti szeretetben, elvégre előbb-utóbb minden kultúrában megjelentek valamilyen formában az édes nassolni valók.
Mivel az utóbbi száz évben hatalmas fejlődés ment végbe a technológia, az utazás és a kereskedelem terén, elmondhatjuk, hogy „kinyílt a világ” és a hazánk konyhái, éttermei és boltjai is megteltek külföldi ételkülönlegességekkel.
Egy falat a világból
Az utóbbi időben kétség kívül megnőtt a kereslet külföldi ételkülönlegességekre, legyenek azok főételek, vagy édességek. Néhány közülük olyan széles körben terjedt el, hogy már nem is gondolunk rájuk távoli országokból származó egzotikumként. Az amerikai fánk, vagy éppen palacsinta tipikusan ebbe a kategóriába tartozik, de kiemelhetjük még a gofrit, ami alapvetően Belgiumból származik.
Az utóbbi évek talán „legdivatosabb” süteménye volt a franciaországi macaron, és persze nem mehetünk el szó nélkül az olasz tiramisu mellett, ami sokak örök kedvence. A folyamat évek óta tart, az internet széles körben való elterjedése pedig betetézte a távoli országok ételkülönlegességeinek térhódítását.
A youtube-on, illetve a tik-tokon több csatorna is foglalkozik kifejezetten ezzel, de vannak ilyen profillal rendelkező weblapok is, mint például a Nosalty. Ha alap / középszintű angoltudással is rendelkezünk, akkor tényleg karnyújtásnyira kerülnek távoli kontinensek süteményei is – elvégre a nagyobb boltokban minden hozzávaló elérhető.
Az éttermek és cukrászdák kínálata hazánkban jelentősen átalakult az elmúlt 15 évben. Egyre nagyobb teret kapnak a hagyományostól eltérő, kevésbé megszokott ételek. Az emberek sokkal nyitottabbá váltak gasztronómiai szinten az olyan fogások iránt, mint például a sushi. A jelenség a cukrászdákban is megfigyelhető, ahol a kínálat bővülése mellett az eddiginél is nagyobb figyelmet szentelnek az ételek díszítésének. A torták és sütemények mindig is gazdagon díszített ételek voltak, azonban a tendencia a gyakori ételfotózás és a közösségi média miatt csak tovább erősödött.

Persze otthonainkban is igyekszünk minél hívogatóbbá tenni az ételeket, főként az édességeket, süteményeket. Csokireszelékkel, manduladarabokkal, díszítőgyöngyökkel csinosítjuk őket, illetve sok esetben a sütemények formája is kreatív, vicces, vagy éppen ünnepi. Széles választék érthető el sütikiszúrókból, hogy a vendégeknek kínált nassolni valók illeszkedjenek az aktuális ünnep tematikájához.
Ez lehet a karácsony, húsvét, vagy akár a hazánkban is egyre inkább teret hódító halloween. Természetesen nem csak ünnepekhez köthető süteményformák kaphatók, vannak szélesebb körben használható (kisállat, mesehős, smile stb.) formák is. Elvégre decemberben senki nem lepődik meg, ha karácsonyfa, csengő, vagy angyalka formájú süteménnyel, mézeskaláccsal kínálják, érdemes lehet valami kreatívabbal is előállni időnként.
Kis keresgéléssel mindenki megtalálhatja az alkalomhoz, illetve a vendégeihez illő formát az ezzel foglalkozó webshopok széles kínálatában.
Összegezve elmondható, hogy folyamatosan növekszik az igény az étel és italkülönlegességek iránt, és ebből a sütemények sem maradhattak ki. Gasztronómiai utazásra indulhatunk a világ körül, mégpedig úgy, hogy az országot (de sok esetben a várost) sem kell elhagynunk.
A lehetőség tehát adott, hogy tágítsuk a világképünket, és új dolgokat próbáljunk ki, és persze időnként lenyűgözzük családunkat, vendégeinket a konyhaművészetünkkel.
Bejegyzéseink
Akár 640 ezres kezdőbér várja a technikumot választó fiatalokat
A pénzügyi stabilitás irányítja a pályaválasztást a középiskolásoknál A biztos megélhetést kínáló szakmák irányába fordulnak
Kézzel készült mini desszertcsodák kerültek a Gundel asztalára
Felkerültek a Gundel étlapjára Jakabfi Dávid desszertjei Barackpálinkás bonbonnal aratott sikert a kanizsai cukrász Dobostorta
Zöld pihenés – A fenntarthatóság és a luxus összeegyeztethető?
A környezettudatosság ma már nem csupán egy trend, hanem életstílus, amely a vásárlási szokásainkat éppúgy
A tested is egy ökoszisztéma – így tartsd karban természetes módszerekkel
Ha elgondolkodunk az emberi testen, könnyen eszünkbe juthat egy aprólékosan működő, összetett rendszer, amelyben minden
További cikkek a magazinban
Magaságyás betonból – stílusos és időtálló megoldás a hobbi kertészeknek
Az otthoni kertészkedés új reneszánszát éli, különösen a városi környezetben élők körében. Egyre többen keresnek olyan megoldásokat, amelyek nemcsak esztétikusak, hanem praktikusak és tartósak is. A cementkötésű, mineralizált faforgácslapból készült magaságyás pontosan ezt a hármas
Milyen növények kerüljenek medence mellé?
Különleges és egyedi hangulatot teremthetünk a medence mellett, ha megfelelő növényeket választunk. A választásnál azonban sokkal több szempontot kell figyelembe vennünk a saját ízlésünknél. A medence melletti növényzet kiválasztása elsőre nem tűnik egyszerű feladatnak. Akadnak
Milyen módon változik az alvási kultúra egy globalizált világban?
Az alvás kultúrája minden esetben szoros kapcsolatban áll az adott társadalom vallási és gazdasági szokásaival. Ám az elmúlt évtizedek során a globalizáció és a gyors ütemben fejlődő technológiák egyaránt hatással voltak a mindennapi életünkre, beleértve






