Kézzel készült mini desszertcsodák kerültek a Gundel asztalára
Felkerültek a Gundel étlapjára Jakabfi Dávid desszertjei
Barackpálinkás bonbonnal aratott sikert a kanizsai cukrász
Dobostorta bonbon barackpálinkával, Eszterházy fehér csokoládéba burkolva, mákos-barackos makaron és újragondolt Rigó Jancsi – ilyen minidesszertekkel mutatkozott be Jakabfi Dávid az idei Gundel Károly-díjátadón. A nagykanizsai cukrászmester ritka elismerésként kapott meghívást a rangos budapesti eseményre, ahol a Gundel Étterem menüsorát zárta alkotásaival. A 700 darab kézzel készített édesség mögött közel 24 órás munka állt. Az egyedi ízpárosítások és a kifinomult megjelenés komoly szakmai visszhangot váltottak ki, új lehetőségeket nyitva meg a vidéki mester előtt.
A magyar vendéglátás egyik legnagyobb presztízsű eseménye minden évben a Gundel Károly-díjátadó, amelyet a legendás vendéglátós születésnapjához kötődően rendeznek meg a budapesti Gundel Étteremben. Itt a szakma legjobbjai – séfek, étteremtulajdonosok, cukrászok – gyűlnek össze, hogy elismerjék az év kiemelkedő teljesítményeit. 2025-ben a gála egyik legemlékezetesebb pillanata a nagykanizsai Jakabfi Dávid nevéhez fűződik, aki különleges mini desszertjeivel hódította meg a vendéglátás elitjét. A szakmai meghívás önmagában is ritka megtiszteltetés, hiszen csak keveseknek adatik meg, hogy a Gundel menüsorába bekerüljenek.
Rengeteg szakács és cukrász arról álmodik, hogy egyszer egy mondatban említik a nevét a Gundellel. Nekem ez most valóra vált. Óriási érzés, hogy egy ilyen rangos eseményen, a Gundel menüsorának végén ott lehettek a desszertjeim.
– mondta meghatottan Jakabfi Dávid, aki mosogatóként kezdett külföldön, autodidakta módon képezte magát, ma pedig nemzetközileg elismert desszertséf, aki könyveket ír és versenyeken szerepel sikerrel.
Klasszikusok új köntösben
A vendégek a gálaebéd végén négyféle mini desszertet kóstolhattak, amelyek mindegyike a magyar cukrászat hagyományait idézte meg modern formában. Az első desszert egy mákos-barackos Charlot töltelékű makaron volt, amely a francia technikát és a magyar ízvilágot ötvözte.
A mák és a barack nálunk klasszikus páros, de én szerettem volna új formában megmutatni, hogy ez a kombináció milyen elegáns tud lenni.
– mesélte Dávid.
A második fogás az Eszterházy bonbon, a magyar desszertkultúra egyik ikonja, amely fehér csokoládéba burkolva, diós alapra épült, tetején a jól ismert márványos mintával. A harmadik édességet Magyar Judit cukrásszal együtt fejlesztették, az ő ötlete alapján került bele a barackpálinka. A Dobostorta bonbon így, karamellropogóst, krémes tölteléket és egy csipet barackpálinkát rejtett magában. Ennek ízvilága már korábban is aranyérmet hozott a mesternek „Az Év Bonbonja” versenyen. A sort a Rigó Jancsi modern változata zárta, amely csokoládéban és textúrában is megújította a klasszikust.
700 kézzel díszített falat
A látvány és az íz mögött heroikus munka állt. A gálára 700 darab mini desszert készült, amelyet Dávid és csapata szinte megállás nélkül, közel 24 órán át készített. Minden darabot egyenként, kézzel díszítettek a helyszínen.
Kísérleteztünk, mert szerettük volna a legjobb ízeket felvinni. Szinte 24 órát dolgoztunk rajta, hogy mindegyik darab szép, egyforma és tökéletes legyen. A díszítő elemeket a Gundel hidegkonyháján kézzel tettük fel, és szerintem ez jól mutatja, mennyi munka van mögötte.
– idézte fel Dávid.

A precizitás és az elhivatottság nem maradt észrevétlen. A résztvevő séfek és étteremtulajdonosok közül többen személyesen gratuláltak neki, és a desszertek körül szinte egész délután folyt a szakmai diskurzus.
Nagyon felkeltette a vendégek érdeklődését. Volt, aki azt mondta, el tudná képzelni, hogy ezek az ízek náluk is megjelenjenek. Remélem, ez inspiráció lesz a nagyobb éttermeknek is.
– mondta a cukrász.
A nagykanizsai mester és a Gundel Étterem között nem ez volt az első találkozás. Dávid már évekkel ezelőtt tartott szakmai képzést a Gundel cukrászainak, és azóta is folyamatos kapcsolatban maradt az étteremmel.
Aki szeretné megkóstolni a gálán bemutatott desszertek világát, annak jó hírünk van. Jakabfi Dávid nagykanizsai cukrászdájában, a JD-ben megtalálhatók azok az alkotások, amelyek a Gundelben is osztatlan sikert arattak. A kínálatban most az őszi szezon újdonságai dominálnak, köztük a realisztikus, trompe-l’œil mousse-desszertek, amelyek megtévesztésig hasonlítanak valódi gyümölcsökre.
Bejegyzéseink
Akár 640 ezres kezdőbér várja a technikumot választó fiatalokat
A pénzügyi stabilitás irányítja a pályaválasztást a középiskolásoknál A biztos megélhetést kínáló szakmák irányába fordulnak
Kézzel készült mini desszertcsodák kerültek a Gundel asztalára
Felkerültek a Gundel étlapjára Jakabfi Dávid desszertjei Barackpálinkás bonbonnal aratott sikert a kanizsai cukrász Dobostorta
Zöld pihenés – A fenntarthatóság és a luxus összeegyeztethető?
A környezettudatosság ma már nem csupán egy trend, hanem életstílus, amely a vásárlási szokásainkat éppúgy
A tested is egy ökoszisztéma – így tartsd karban természetes módszerekkel
Ha elgondolkodunk az emberi testen, könnyen eszünkbe juthat egy aprólékosan működő, összetett rendszer, amelyben minden
További cikkek a magazinban
Magaságyás betonból – stílusos és időtálló megoldás a hobbi kertészeknek
Az otthoni kertészkedés új reneszánszát éli, különösen a városi környezetben élők körében. Egyre többen keresnek olyan megoldásokat, amelyek nemcsak esztétikusak, hanem praktikusak és tartósak is. A cementkötésű, mineralizált faforgácslapból készült magaságyás pontosan ezt a hármas
Milyen növények kerüljenek medence mellé?
Különleges és egyedi hangulatot teremthetünk a medence mellett, ha megfelelő növényeket választunk. A választásnál azonban sokkal több szempontot kell figyelembe vennünk a saját ízlésünknél. A medence melletti növényzet kiválasztása elsőre nem tűnik egyszerű feladatnak. Akadnak
Milyen módon változik az alvási kultúra egy globalizált világban?
Az alvás kultúrája minden esetben szoros kapcsolatban áll az adott társadalom vallási és gazdasági szokásaival. Ám az elmúlt évtizedek során a globalizáció és a gyors ütemben fejlődő technológiák egyaránt hatással voltak a mindennapi életünkre, beleértve






