Ilyen medencéket választhatsz otthonra

2023. június 18.Világ
FőoldalIlyen medencéket választhatsz otthonra

Ilyen medencéket választhatsz otthonra

Feszített vagy süllyesztett víztükör, vagy épp a végtelenség érzete – amikor medencét tervezünk, sok kérdésre meg kell találnunk a választ, mielőtt belevágunk a projektbe. Egy saját medence számos lehetőséget kínál a szórakozásra, kikapcsolódásra és a sportolásra is. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogy milyen medence mellett döntünk.

Alapkérdés, hogy bel- vagy kültéren képzeljük-e el a saját medencénket. A méret is fontos szempont és akkor még nem is beszéltünk a fény- és élményelemekről. De kezdjük is az elején!

Műanyag és klasszikus medencék

Egy épített medence esetében is többféle megoldással találkozhatunk, érdemes körül nézni a premiummedence.hu oldalon. Vannak műanyag medencék, melyek polipropilénből készülnek, és egy pontosan, méretre szabott kész gödörbe kerülnek. Ennek előnye, hogy költséghatékony, a telepítés könnyebb, a kivitelezés sem tart olyan sokáig, mint egy hagyományos medence építése. Hátránya, hogy méretben és formában kötöttek a lehetőségek, és nem is olyan tartós, mint egy épített medence.

Az épített medencék esetében ezzel szemben bármilyen méret és forma elérhető. Igazán tartós megoldás és a felújítása is egyszerűbb, mint a műanyag medencéké. A hátránya viszont, hogy költségesebb és a kivitelezés ideje is hosszabb. Jó hír, hogy a szerkezete örökre megmarad, a burkolatokat kell csak cserélni az évek múlásával. Az épített medencék esetében is számos más kérdésben is dönteni kell, a méret, forma, mélység is ezek közé tartozik.

De itt van a szín kérdése is, ami szintén sokféle lehet, klasszikus kék vagy zöld, fehér, homok színű vagy épp szürke. Más és más színek, más és más hangulat. Az egyediség pedig tovább fokozható például különböző kő- vagy ásványmintás fóliákkal.

Az épített medencék típusai

Az épített medencék sorában igazán impozáns végtelenség érzetét keltő, úgynevezett Infinity medence. Ilyenkor a víz úgy folyik le a medence szélén, mintha a horizontot érintené, és végtelen lenne a vízfelület. Ez igazán letisztult, modern megoldás, a luxus kedvelőinek ajánlott. Magán felhasználók is szívesen választják ezt, de leginkább még mindig hotelekben találkozhatunk ezzel a megoldással.

A másik típus a feszített víztükrű medence, ilyenkor a medence vízszintje egy síkban van a körülötte lévő burkolattal. Ez is egy elegáns megoldás, és nagy előnye, hogy a gépészeti kialakításnak köszönhetően a vízszint állandó, nincs hullámzás. Így a vízben tartózkodni is kényelmesebb.

A leggyakoribb, legköltséghatékonyabb megoldás pedig a süllyesztett víztükrű medence, aminek nagy előnye az egyszerű működtetés, és a könnyebb karbantartás.

Ha ezen fontos kérdésben döntést hoztunk, van még más is, amit már a tervezéskor érdemes számításba venni. Így például azt, hogy milyen kényelmi funkciókat szeretnénk: napozó, ülő- vagy fekvőpad, lépcső, bárszék, masszázsfürdő a medencén belül – a lehetőségek végtelenek.

Az élményelemekkel pedig tovább fokozhatjuk a hangulatot: vízesések, víz alatti hangulatvilágítás. Sokan télen-nyáron szeretnének hódolni szenvedélyüknek, ilyen esetben a fűtés esetében az egyik leghatékonyabb megoldás az inverteres hőszivattyú.

Bejegyzéseink

További cikkek a magazinban

Ilyen medencéket választhatsz otthonra

2023. június 18.|

Feszített vagy süllyesztett víztükör, vagy épp a végtelenség érzete – amikor medencét tervezünk, sok kérdésre meg kell találnunk a választ, mielőtt belevágunk a projektbe. Egy saját medence számos lehetőséget kínál a szórakozásra, kikapcsolódásra és a

Ezek a leghatékonyabb födémszigetelés lehetőségek

2023. június 18.|

Amikor családi házunk hőszigeteléséről beszélünk, fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a födém szigetelésére, hisz ennek kulcsfontosságú szerepe van a hőveszteség minimalizálásában és a komfortérzet növelésében. A megfelelő födémszigeteléssel pénzt takaríthatunk meg és egyben környezettudatosabbá is

Futás után Jakuzzi – egészségügyi előnyei is vannak

2023. május 26.|

A futóedzés utáni pezsgőfürdőzés kiváló regenerációs eszköz. Sokan a jégpakolásokat, hideg vizes fürdőket részesítik előnyben, de több tanulmány is kimutatta, hogy a melegítés, nem pedig a hűtés gyorsítja az izmok regenerálódását.