Ezek a balesetek fordulnak elő leggyakrabban nyáron

2023. szeptember 25.Élővilág
FőoldalEzek a balesetek fordulnak elő leggyakrabban nyáron

Ezek a balesetek fordulnak elő leggyakrabban nyáron

A magán egészségbiztosítás azt a célt szolgálja, hogy megfelelő ellátásban tudjunk részesülni megbetegedések, és balesetek során. Míg régebben csak tehetősebb emberek számára voltak elérhetőek a magán egészségügyi ellátások, napjainkban már akárki tud biztosítást kötni, így sokkal egyszerűbben, és rövidebb idő alatt tudunk egy-egy fontosabb vizsgálatra időpontot kapni.

Ahogy a hosszú tél után beköszönt a tavasz, majd a nyár, az emberek egyre több időt szeretnének a szabadban tölteni. Legyen szó kertészkedésről, futásról, kirándulásról vagy strandolásról, jó, ha rendelkezünk a medihelp.hu magán egészségbiztosításával, arra az esetre, ha megbetegednénk, vagy megsérülnénk és gyógymódot keresnénk.

Nézzük, mik azok a lehetséges veszélyforrások, melyek inkább a nyári időszakban érhetnek bennünket.

Ezek a leggyakoribb balesetek nyáron

A tavaszi nagytakarítás után a kertet is rendbe kell tenni, a feladatok pedig sokszor akár a nyári időszakra is kitarthatnak. Nyírjuk a füvet, a sövényt, visszametsszük a fákat, és számos kerti munkát végzünk még el tavasszal, és nyáron.

A leggyakoribb kerti veszélyek, és balesetek ilyenkor:

  • Kerti szerszámok okozta szúrt, vagy vágott sérülések
  • Létráról való leesés
  • Napszúrás, hőguta

A kisebb, enyhébb sérüléseket talán még otthon le tudjuk kezelni, de ha nagyobb, erősen vérző, vagy szúró fájdalommal járó sérülésünk van, akkor mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Ahogy egyre jobb az idő, és egyre közeledik a strandszezon, egyre többen szeretnék magukat jobb formába hozni, éppen ezért a téli kihagyás után sokan újra elkezdenek sportolni. A leggyakoribb balesetek sportolás közben az esésből adódó horzsolás, de sajnos nem ritka a húzódás, és a zúzódás sem. Fontos, hogy nagyobb kihagyás után fokozatosan szoktassuk hozzá szervezetünket a mozgáshoz és a terheléshez.

Gyakoriak az égési sérülések nyáron

Fotó: Medtraining Team Kft

Fotó: Medtraining Team Kft

A teraszon, vagy a kertben történő sütögetés, bográcsozás, és grillezés remek családi program lehet hétvégén. Ilyenkor áthívhatjuk barátainkat, kedvünkre ehetünk, ihatunk, beszélgethetünk. A kertben történő sütögetés éppen ezért komoly veszélyforrás lehet nyáron, hiszen a rokonok és a barátok egymással beszélgetnek, a gyerekek pedig gyakran a forró grillező, vagy a tűzrakó hely körül szaladgálnak.

A baj pedig valóban egy pillanat alatt bekövetkezik! Az égési sérülésekre pedig különösen oda kell figyelnünk, hiszen akár maradandó nyomot is hagyhatnak.

Ha már megtörtént a baj, a legjobb, ha azonnal elkezdjük hűteni az adott területet hideg folyóvíz alatt. Az égési sérülés nagyságától függően ez akár 20 percig is eltarthat. Égési sérülésbe soha ne szórjunk, vagy kenjünk dolgokat, csupán steril kötést tegyünk rá, és ha mély vagy nagy felületű a sérülés, akkor haladéktalanul forduljunk vele orvoshoz.

A kinti játszás, a strandolás, a biciklizés és a kertészkedés alkalmával is leéghetünk, éppen ezért minden kültéri elfoglaltság során kenjük magunkat magas faktorszámú fényvédő krémmel.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a vízparton mindig könnyebben leéghet a bőrünk, hiszen egyrészt lemossa a víz rólunk a naptejet (ezért 1-2 óránként jó ha újra bekenjük magunkat), másrészt a vízparton a napsugár is visszatükröződik. Fontos tudni, hogy az erős UV-sugarak nem csak elmélyítik a ráncokat, hanem megnövelik a bőrrák kialakulásának kockázatát is.

Bejegyzéseink

További cikkek a magazinban

Ilyen medencéket választhatsz otthonra

2023. június 18.|

Feszített vagy süllyesztett víztükör, vagy épp a végtelenség érzete – amikor medencét tervezünk, sok kérdésre meg kell találnunk a választ, mielőtt belevágunk a projektbe. Egy saját medence számos lehetőséget kínál a szórakozásra, kikapcsolódásra és a

Ezek a leghatékonyabb födémszigetelés lehetőségek

2023. június 18.|

Amikor családi házunk hőszigeteléséről beszélünk, fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk a födém szigetelésére, hisz ennek kulcsfontosságú szerepe van a hőveszteség minimalizálásában és a komfortérzet növelésében. A megfelelő födémszigeteléssel pénzt takaríthatunk meg és egyben környezettudatosabbá is

Futás után Jakuzzi – egészségügyi előnyei is vannak

2023. május 26.|

A futóedzés utáni pezsgőfürdőzés kiváló regenerációs eszköz. Sokan a jégpakolásokat, hideg vizes fürdőket részesítik előnyben, de több tanulmány is kimutatta, hogy a melegítés, nem pedig a hűtés gyorsítja az izmok regenerálódását.